13 Ciri-Ciri Seorang Introvert: Pemalu dan Pendiam

Lihat Juga Extrovert dan Ambivert.

Pernahkah anda rasa diri anda berbeza ? Adakah anda yang paling pendiam di tempat sekolah/uni/tempat kerja ? Pernah diajukan soalan seperti “Apsal kau tak cakap banyak ?” dan adakah mereka masih bertanya anda sehingga hari ini ? Jika ya, anda mungkin seorang Introvert. Berikut ialah 21 tanda bahawa anda seorang Introvert:

introvert
noun
ˈɪntrəvəːt/Submit
1.
a shy, reticent person.
adjective
ˈɪntrəvəːt/Submit
1.
another term for introverted.

1. Anda Suka Menghabiskan Masa Seorang Diri.

Anda tidak mempunyai masalah lepak di rumah seorang diri di malam Sabtu. Malah, anda menantikannya. Pada anda, Netflix dan Chill bermakna menonton Netflix dan bersantai. Atau mungkin perkara anda sedang membaca, bermain permainan video, melukis, memasak, menulis, melayankan kucing, atau hanya melekat di dalam rumah shaja. Apa sahaja aktiviti solo pilihan anda, anda lakukan seperti yang anda telah rancag. Anda berasa seronok apabila anda bersendirian. Dalam masa anda bersendirian, anda rasa bebas.

2. Anda Mendapat Idea-Idea Bernas Bila Anda Bersendirian.

Waktu bersendirian anda bukan sahaja untuk melayankan hobi kegemaran anda, ia juga memberi anda masa untuk de-compress. Apabila anda bersama orang lain, anda mungkin rasa siuasi itu terlalu berat untuk anda berfikir. Bila bersendirian, anda lebih kreatif dan mempunyai pandangan yang lebih mendalam.

3. Monolog Dalaman Anda Tidak Pernah Berhenti.

Suara dalaman anda selalu bermain di dalam fikiran anda. Jika orang keliling boleh mendengar apa yang anda fikirkan, mereka mungkin akan rasa terkejut, impress, dan mungkin jugak takut. Apapun yang mereka rasakan, suara dalaman anda sangat susah untuk didiamkan. Fikiran yang lalu menghantui anda seperti “Aku tak sangka aku cakap bende tu 5 tahun lepas !”

4. Anda Berasa Bersendirian Walaupun Anda Di Tempat Ramai, Dan Berasa Selesa Bila Bersendirian.


Bila di tempat yang ramai orang, susah untuk anda concentrate dengan suara dalaman anda. Anda mula rasa tidak selesa dan cuba untuk menjauhkan diri dari crowd.

5. Anda Rasa “Fake” Bila Anda Cuba Untuk Bersosial.
Memperkenalkan diri secara terbuka ? Memang taklah. Bagi anda, lebih elok duduk belakang dan mendiamkan diri. Cuma kadang-kadang, anda perlu lakukan juga, jadi anda tetap lakukan dan anda rasa tidak senang setiap masa. Anda selalu terfikir “Orang lain susah jugak ke cakap depan orang ramai camni ?”

6. Anda Orang Yang Terakhir Untuk Angkat Tangan Sekiranya Diminta Untuk Menjadi Sukarela, Unless Anda Selesa Dengan Orang Keliling Anda.
Anda memang tak sukakan attention. Di tempat kerja, anda lebih banyak mendiamkan diri semasa meeting, dan anda lebih suka untuk tarik boss anda dan ajad untuk one-to-one session, atau just e-mail idea anda daripada anda menerangkan idea tersebut didepan semua orang.

7. Anda Cuba Elakkan Perbualan Yang Tak Penting.

Apabila anda berjalan dan nampak kawan anda dari jauh, pernahkah anda menyimpang ke tempat lain untuk mengelakkan situasi “Oit, Ape Cerita ?” ? Atau pernah tak anda tunggu dalam rumah sekejap bila anda terdengar jiran anda tengah keluar supaya anda tak perlu menegur atau ditegur ? Jika ya, sahlah anda seorang introvert. Mereka lebih suka berbual tentang sesuatu yang bermanfaat dari chit chat kosong.

8. Anda tidak Berparti/Bersosial Untuk Mendapatkan Teman Baru.

Birthday parties, wedding receptions, staff holiday parties, atau whatever—you party memang jarang sekali. Tapi bila anda pergi, anda tidak mencari teman baru; anda lebih selesa bergul dengan orang-orang yang anda kenal sahaja.

9. Anda Nampak Bende-Bende Kecil Yang Orang Lain Tercicir.
Anda lebih prihatin, lebih sensitif dengan keadaan sekeliling. Secara positifnya, anda lebih teliti dan orang lain jarang untuk dapat melihat apa yang anda lihat.

10. Anda Mampu Untuk Bagi Konsentrasi Yang Tinggi.
Anda boleh menulis berjam-jam, anda juga boleh belajar dan membaca tanpa masalah dan gangguan !

11. Anda Suka Melihat Dan Menilai
Anda suka melihat dan menilai tak kira apa pun seperti orang lain, keadaan sekeliling, etc. Introvert adalah pemerhati semulajadi.

12. Anda Seorang Pendengar Yang Bagus
Anda tak kisah untuk mendengar bila rakan ada mengadu, malah anda memberi konsentrasi yang tinggi terhadap apa yang diceritakan.

13. Anda Mempunyai “Friend-Circle” yang kecil
Anda hanya mempunyai beberapa kawan yang rapat, 2 atau 3, dan mungkin 4. Anda memang memilih kawan yang betul-betul menghargai relationship anda.

Lihat Juga Extrovert dan Ambivert.

Sumber: introvertdear
Translated By Ini Hidup Kita @ This is Life